Pagina wordt geladen ...
zoeken

Uitbreiding bedrijfshal

De nieuwe bedrijfshal van Betech wordt gebouwd over een breedte van 50 meter en een lengte van 88 meter. Er wordt ca. 200 ton staal gebruikt en 5600 m2 beplating. De hal krijgt een oppervlakte van bijna 4000 m2. Het gaat dus om een groot project.

Heeft u vragen of wilt u meer informatie?

Neem dan gerust contact met ons op!

opdracht

Hoe de opdracht tot stand kwam

In het voorjaar 2017 vond het eerste gesprek plaats tussen Wim H. van de Beld van Betech en Richard Middelveld van Gebr. Middelveld.

Tijdens dit gesprek ging het om huisvestingvraagstukken van Betech. Binnen korte tijd namen de ideeën die de beide heren wisselden vaste vormen aan en Betech gaf ons het vertrouwen om de tekeningen te maken, en de omgevingsvergunningen te regelen.

Met enige trots willen we vermelden dat we in samenwerking met Harry Tibben (Bouwkundig teken- en adviesbureau Harry Tibben)  binnen drie weken de vergunningen verleend waren.

Er vonden in de tussentijd meerdere voortgangsbesprekingen plaats waarin de wensen van Betech werden besproken en zo kwam de overeenkomst tussen Betech en gebr. Middelveld tot stand.

In dit project zijn wij de hoofdaannemer en wij gaan dit project samen uitvoeren met Zuidema Groep Hoogeveen voor het grondwerk, en TM funderingen voor de fundering.

Gebr. Middelveld gaat zorgdragen voor de constructie, de dak en wandbeplating, deuren, toiletten en de afwerking.

Op de foto van links naar rechts:

Richard Middelveld (gebr. Middelveld), Geu Reijne & Edwin Claassen (gemeente Hoogeveen), Wim H. van de Beld (Betech Group).

Nieuwe bedrijfshal

De nieuwbouw wordt tegen het bestaande pand aangebouwd en bij de bestaande hallen getrokken.

Zo ontstaat er grote ruimte voor de productie. Ook zal er een kraanbaan verplaatst worden van de ene hal naar de andere ten behoeve van het magazijn, worden er snelroldeuren en scheidingswanden geplaatst en komt er een pantry met toilet voor de chauffeurs. Ook komt er een overkapping.

Betech

Betech is een bedrijf dat gespecialiseerd is in de productie van grote series draaiwerk en frezen, draaien en spuitgieten van kunststof.

In alle soorten metaal en kunsstof worden er op jaarbasis tientallen miljoenen op maat gemaakte onderdelen geproduceerd en geleverd.

Hiervoor wordt gebruik gemaakt van geautomatiseerde en vooral intelligente productietechnieken.

Meer over Betech

paalfundering bedrijfshal 

Paalfundering

Met een heistelling (apparaat dat de palen de grond in slaat) worden de heipalen de grond in geslagen. Het gewicht dat een onderdeel is van de heistelling is 850 kilo. Dit gewicht maakt een vrije val en op die manier worden de stalen buispalen de grond in geslagen.

De eerste stalen paal is aan de onderkant dicht, er wordt een kleine hoeveelheid grind in gegooid, dit om de klappen van het gewicht te dempen.

Als het eerste deel de grond is gebracht wordt de heipaal door lassen onder de heistelling gekoppeld.

Af en toe wordt er wat water toegevoegd om stofvorming te voorkomen.

Voorafgaand aan het heien is er een palenplan gemaakt. Op dit palenplan staat aangegeven waar de heipalen moeten komen. In dit geval worden er 74 heipalen geplaatst van 5 meter lang.

Deze manier van heien is vrijwel zonder trillingen (trillingsarm en laag geluidsniveau). De productie bij Betech gaat ook op zaterdag door en trillingen kunnen het productieproces verstoren omdat de machines erg gevoelig zijn. Er zijn metingen gedaan of de machines tijdens het heien door konden gaan met de productie. Tijdens het heien is er 1 machine in de productiehal stilgezet.

storten fundering

Fundering

Door middel van EPS delen is er een bekisting gemaakt.Hierin is betonijzer geplaatst.

Er worden kantplanken geplaats om er voor te zorgen dat wanneer het beton gestort wordt de EPS delen niet uit elkaar gaan. Met behulp van een kraan wordt in een kubel de beton naar de bekisting gebracht en daar gestort.

In de fundering wordt ca. 80 kuub beton verwerkt.

liggers 4 ton

Constructie

16-5-2018 is er begonnen met het monteren van de constructie. In totaal wordt er 200 ton staal gemonteerd in deze constructie.

Op bovenstaande foto zie je liggers die per stuk bijna 4 ton wegen.

veilig werken

ligger omhoog brengen

Veilig werken

Veilig werken. Logisch! Toch? Helm op zodra er een kraan op de bouw is. Werkschoenen aan. Klaar alweer! Maar zo makkelijk is het niet. Om deze constructie in de benen te krijgen is er een goede samenwerking nodig tussen de monteurs onderling en de kraanmachinist. Want zeg nou zelf, als je zo'n ligger tegen je aan krijg, of op je hoofd, daar helpt die helm niet voor.

Op de foto's zie je hoe de 2e ligger van het spant geplaatst moet worden. De ene ligger is al bevestigd aan de kolom en door zijn eigen gewicht zakt hij door. (deze liggers wegen ca. 4 ton per stuk) Om het spant te vormen moet de andere ligger (A) er precies tussen passen. Maar omdat de ligger die al geplaatst is zakt krijg je de te plaatsen ligger (A) er niet goed tussen.

Daarom plaatsen de monteurs een tijdelijke kolom (C) onder de geplaatste ligger. Onder deze tijdelijke kolom komt een krik te staan. Naar behoefte wordt de tijdelijke kolom en daardoor de reeds geplaatste ligger omhoog gebracht, net zolang tot de andere ligger er tussen past.

dakpanelen

Dakbeplating

Op het dak is 3935 vierkante meter geïsoleerde sandwichpanelen gemonteerd.

Deze sandwichpanelen voldoen aan de nieuwste bouwbesluit-eisen met een Rc van 6,0 (hoge isolatiewaarde).

wandbeplating

Gevelbeplating

De gevelbeplating bestaat uit ca. 1450 vierkante meter geïsoleerd PIR wandpaneel.

betonvloer

Betonvloer

De betonvloer is in delen gestort (2 verschillende dagen). Op 22 juni 2017 is het eerste deel van de vloer gestort. Het betreft een gewapende betonvloer van 20 centimeter dik. Er gaat ca. 671 kuub beton in de vloer van deze bedrijfshal (oppervlakte 3356 vierkante meter). Op 2 juli zijn er twee andere delen van de vloer gestort.

Terwijl de ene vloer nog gestort werd kon er op het andere deel al gevlinderd worden. Het storten is gedaan met behulp van een giekpomp, deze heeft een uitschuifbare mast die onder de 5 meter uit kan vouwen.

De giekpomp heeft weinig opstelruimte nodig. Het laatste deel van de vloer is gestort vanuit de betonmixer.

ophangen kabelgoot luchtleiding lichtlijn spanningsrail

Installatiewerk

De waterleidingen zijn aangelegd voordat de betonvloer werd gestort, nu zijn ook de aansluitingen van de brandslanghaspels gemonteerd.

Onze installatiemonteurs hebben ophangingen gemonteerd, deze ophanging wordt gebruikt voor het bevestigen van de:

  • Kabelgoot
  • Luchtleiding
  • Lichtlijn
  • Spanningsrail (Canalis)
     

aftakkast spanningsrail

Spanningsrail met aftakkasten

Door een spanningsrail te monteren is het mogelijk om aftakkingen te maken zonder dat je de spanning van de hele installatie hoeft te halen. Op de rail kunnen aftakkasten geplaatst worden.

Het grote voordeel is dat de fabriek door kan draaien terwijl de werkzaamheden aan de elektrische installatie worden uitgevoerd.

De volledige hal wordt uitgevoerd met Trilux ledverlichting. Onze monteurs zijn nu bezig met het monteren van deze verlichting.

In de 1e week van de bouwvak worden de eerste machines in de nieuwe hal geplaatst.

hoofdverdeelinrichting

Nieuwe hoofdverdeelinrichting

De oude hoofdverdeelinrichting van 1000 Ampère is gedemonteerd. Hiervoor in de plaats komt een nieuwe hoofdverdeelinrichting van 1600 Ampère, bestaande uit 4 segmenten.

De voedingskabels worden verzwaard. Na de bouwvak wordt de transformator van 630 kvA vervangen door een transformator van 1000 kvA.

De werkzaamheden zijn uitgevoerd na werktijd van Betech, omdat de spanning van de installatie moet. Het is voor Betech zaak dat zij zoveel mogelijk door kunnen draaien met de productie, vandaar dat er voor deze werkwijze is gekozen.

uitbreiding bedrijfshal

Plannen

Heeft u plannen voor nieuwbouw, uitbreiding?

Neem dan gerust contact met ons op, wij denken graag met u mee.

Neem contact met ons op

Meer over hallenbouw

 

keurmerken

facebook linkedin google twitter instagram.

website door webba logo