Pagina wordt geladen ...
zoeken

Luchtbehandeling

Luchtbehandeling: in bedrijfspanden en woningen. Schone lucht, de juiste temperatuur, en de juiste luchtvochtigheid. U kunt hier iets aan doen! 

Heeft u vragen of wilt u meer informatie?

Neem dan gerust contact met ons op!

luchtbehandeling

Gezonde lucht

U wilt waarschijnlijk:

  • Schone lucht
  • Gezonde lucht
  • Frisse lucht
  • Lucht met de juiste temperatuur

Kortom u wilt een goed binnenklimaat. Daarin is bijna iedereen gelijk. En ontstaan dan vragen als:

  • Hoe krijg je dit goede binnenklimaat?
  • Maakt een ventilatiesysteem veel geluid?
  • Wat is de beste manier om de juiste manier om de lucht te behandelen in uw situatie?
  • Is mijn huis er geschikt voor?
  • Wat zijn de kosten van zo’n systeem?

Wij adviseren u hierin graag.

Vormen van behandeling

Er zijn allerlei vormen van luchtbehandeling:

  • Verversen
  • Verwarmen en koelen
  • Bevochtigen en ontvochtigen
  • Bacteriën, virussen en schimmels onschadelijk maken

Hoe je de lucht behandeld is voor een woonhuis weer heel anders dan wanneer je dit in een bedrijfshal doet. Het is sterk afhankelijk van de grootte van de ruimte. Wij kunnen u adviseren op dit gebied.

binnenklimaat

Een goed binnenklimaat

Wat is een goed binnenklimaat? Hoe zorg je dat er een goed binnenklimaat ontstaat?

Goed! Dat geeft al aan dat we dit willen. Maar wat is een goed binnenklimaat nou eigenlijk? En waarom is het zo belangrijk?

Bij een goed binnenklimaat hoort een goede luchtvochtigheid, het gaat dan om de relatieve luchtvochtigheid. De relatieve vochtigheid geeft aan hoeveel waterdamp de lucht bevat ten opzichte van hoeveel vocht er maximaal in de lucht kan zitten. In de ideale situatie is deze luchtvochtigheid tussen de 40 en 60 procent.

Ook de juiste temperatuur is bepalend voor een goed binnenklimaat. De juiste temperatuur valt natuurlijk te betwisten. Het hangt af van hoe u gekleed bent, wat voor activiteiten u uitvoert maar het is ook persoonlijk.

Het komt u vast wel bekend voor, de partner of collega wil de temperatuur graag nog een graadje hoger terwijl u al in uw t-shirt zit (of andersom). Maar gemiddeld ligt de ideale temperatuur van de huiskamer in de woning rond de 20 graden.

Als de temperatuur onder de 15 graden daalt is er meer risico op condensatie, maar ben je bijvoorbeeld ruime tijd in een ruimte van meer dan 25 graden kan dit weer zorgen voor uitdroging, hoofdpijn, duizeligheid en vermoeidheid en concentratieproblemen.

droge lucht

Te droge lucht

Als de vochtigheid van de lucht onder de 40% daalt is de lucht te droog. Er is meer statische elektriciteit in de lucht, en meer zwevend stof. Zelfs bij een normale warmte kun je een koudegevoel ervaren. Je kunt last krijgen van droge geïrriteerde ogen.

Ook kun je last krijgen van hoofdpijn en/of concentratieproblemen. Verminderde weerstand, sneller verkouden, vermoeidheid, kortom je wordt er niet vrolijk van.

Niet alleen u heeft er last van, ook uw huisdieren hebben last van te droge lucht.

Ook uw interieur heeft er van te lijden. Meubels, piano, boeken, we kunnen nog wel even doorgaan. Droge lucht richt schade aan.

Op kantoor zal het de productiviteit ten goede komen dat er een goede luchtvochtigheid is.

schimmel

Te vochtige lucht

Ook te vochtig is niet goed. Bij een luchtvochtigheid van meer dan 60% is de luchtvochtigheid te hoog. Huismijt gedijt goed bij een hoge vochtigheidsgraad. Dit kan bij veel mensen allergische reacties veroorzaken.

Als de lucht te vochtig is ruikt het niet meer fris en er kan schimmelvorming en groei van bacteriën optreden. Vooral mensen met COPD of astma hebben last van een te hoge luchtvochtigheid.

Ook bij een te hoge vochtigheidsgraad kunnen mensen last krijgen van hoofdpijn.

co2

Overige waardes van de lucht

Kooldioxide komt vrij als we lucht uitademen. Als er hoge waarden CO2 worden gemeten is er onvoldoende ventilatie. Dit kan snel optreden in ruimten waar zich veel mensen bevinden. Door ademhaling, koken, douchen, wassen en dergelijke ontstaat veel vocht.

Als er te veel fijnstof in de lucht zit kan gezondheidsklachten veroorzaken zoals: benauwdheid, kriebelhoest, irritatie van de luchtwegen. Een hoge concentratie fijnstof komt veel voor bij drukke wegen en zware industrie.

Te hoge concentraties ozon zijn slecht voor de gezondheid. Door gebruik van printers en kopieerapparaten kan de concentratie ozon stijgen.

soorten ventilatie 

Ventileren

Om een goed binnenklimaat te creëren is ventileren belangrijk. De binnenlucht wordt dan vervangen door buitenlucht.

Ventilatie is een heel belangrijk aspect in uw woning of bedrijfspand.

Er zijn verschillende manieren van ventileren:

  • Natuurlijke ventilatie
  • Overdruk ventilatie
  • Mechanische afzuiging
  • Gebalanceerde ventilatie
  • Hybride ventilatie

Meer over ventileren

Advies nodig?

Wij kunnen u meer vertellen over luchtbehandeling.

Neem gerust contact met ons op.

Neem contact met ons op


 

keurmerken

facebook linkedin google twitter instagram.

website door webba logo