Distributiecentrum voor groothandel van fotografie, video en optiek kwaliteitsmerken te Beilen
Voor Disnet Distributors bouwden wij in 2019 een nieuw distributiecentrum. Nu het pand geruime tijd in gebruik is gingen wij terug om te kijken naar de functionaliteit van het gebouw.
Heeft u vragen of wilt u meer informatie?
Neem dan gerust contact met ons op!
Foto's van het distributiecentrum
Het pand is geruime tijd in gebruik. Hieronder treft u de foto's.
Nieuw distributiecentrum voor groothandel te Beilen
Voor onze opdrachtgever Disnet Distributors die gespecialiseerd is in de distributie en import van meer dan 25 video- en fotografiemerken bouwden wij in 2019 een nieuw distributiecentrum.
Constructie
Een grote klus! Er moet 180 ton verwerkt worden. Op 6 januari zijn we begonnen met de montage van de constructie. De constructie is opgebouwd uit 10 fases.
Bij het ontwerp van de constructie is met verschillende dingen rekening gehouden. Er is een dakframe gemonteerd ten behoeve van de installatie van de airco-unit en de buitenunit van de warmtepomp. Ook zijn er gaten in de balken geboord voor de doorvoer van het vacurain afwateringsysteem. Esthetisch zal de installatie zo mooier weggewerkt zijn.
Aan de constructie is een voorziening gemaakt ten behoeve van het vereenvoudigen van de montage van de vliesgevel.
Brandwand
Het distributiecentrum wordt opgebouwd uit verschillende compartimenten en daarom moeten er brandwanden worden gemonteerd.
Deze wanden zullen worden geplaatst met behulp van een kraan. Daarom wordt er eerst een deel van de constructie gemonteerd, dan worden de wanden gemonteerd en wordt er verder gegaan met de montage van de constructie. De kolommen van het volgende deel van de constructie komt dan tegen de brandwand aan. Dit is een effectievere manier werken. De brandwanden zullen bevestigd worden met smeltankers.
Smeltankers zijn ankers waarvan het kunststof gedeelte bij een hoge temperatuur smelt. Bij een brand zal zo de koppeling tussen de brandwand en de constructie aan de kant van de brand verbroken worden. De wand zal blijven staan omdat deze nog een koppeling (ook met smeltankers) heeft met het gedeelte van de constructie dat niet door de brand is aangedaan.
Kanaalplaatvloeren
Op de begane grond van het kantoorgedeelte is 451 vierkante meter geisoleerde kanaalplaatvloer geplaatst. Op de bovenverdieping is 467 vierkante meter geplaatst.
De reden dat het oppervlakte van de kanaalplaatvloer boven groter is dan op de begane grond komt doordat de vloer overkraagt. Dit heeft te maken met het design van het gebouw.
De begane grond vloer is afgestort. Om deze vloer af te werken is er 9 kuub beton gestort tussen de naden. Ook de naden van de bovenverdieping zijn afgestort, hiervoor was 3 kuub beton nodig.
Platdaksysteem
Er is gekozen voor het platdaksysteem en daarop wordt de PVC dakbedekking toegepast.
Platdakpanelen zijn kwalitatief hoogwaardige panelen waarin de isolatielaag en de beschermlagen een geheel vormen en dus ook in een keer worden vastgezet. De montage van dit systeem gaat hierdoor zeer snel.
PVC-dakbedekking
Voor het nieuwe bedrijfspand is gekozen voor PVC dakbedekking. Dit vormt een goede combinatie met de platdakpanelen.
Betonvloer
In het achterste deel van de hal is op 24 februari 230 kuub c20/25 xc4 beton gestort. Het betreft hier staalvezelbeton (staalvezelversterkt beton). Er is 35 kilo staalvezels per kuub verwerkt. De vloer is ingestrooid met een slijtlaag ca 2kg per m3.
Vliesgevel
Er is een vliesgevel gemonteerd in het distributiecentrum. Een vliesgevel wordt ook wel gordijngevel of glasgevel genoemd.
De vliesgevel wordt voor de draagconstructie aangebracht, is een niet-dragende gevel (draagt enkel zijn eigen gewicht) en kan daarom worden opgebouwd uit lichte materialen. Bij dit bedrijfspand is de vliesgevel opgebouwd uit aluminium en glas. In het pand zal dus een grote hoeveelheid natuurlijk licht binnenvallen.
De gevel is uitgerust met draaivalramen en deuren uitgevoerd volgens inbraakwerendheid klasse 3.
Installatietechniek vereist vooruit denken
Voorafgaand aan de bouw is er goed nagedacht over de installatie systemen. Zo zijn de leidingen bij deze bouw in de grond gelegd en hierover is de betonvloer gestort. De leidingen liggen er veilig en lopen niet door het hele gebouw zodat het esthetisch ook nog eens een goede keuze is.
Riolering en hemelwaterafvoeren
Het vuilwater (toiletten, keuken) word door middel van een traditioneel pvc stelsel afgevoerd naar het gemeenteriool.
Het regenwater wat in het laaddock valt word afgevoerd via een lijngoot naar een pompput.Via deze pompput word het regenwater weer omhoog gepompt naar de verzamelleiding van het regenwater en afgevoerd naar de sloot.
Het regenwater van de daken word afgevoerd middels het Vacurain systeem van Dyka.
Er is hier niet gekozen voor het traditionele vrijvervalsysteem doordat er vaak water en lucht in de standleidingen zit. Het water en lucht werken elkaar tegen en zo wordt de capaciteit van de leiding minder benut. Het Vacurain systeem is voorzien van een vacuum aanzuigeffect. Er zijn speciale daktrechters en een pvc leidingsysteem geinstalleerd. Hierdoor wordt het water op het platte dak efficient afgevoerd en het dak is snel droog.
Ventilatie en warmteterugwinning
Voor de ventilatie word gebruik gemaakt van meerdere Zehnder wtw-units uit de Q-serie.
Het voordeel van meerdere units ten opzicht van 1 grote unit is dat er in verschillende vertrekken aan de specifieke behoefte voldaan kan worden.
Hoe een WTW werkt kunt u lezen door op onderstaande link te klikken.
Verwarming en koeling
De verwarming van het kantoor gedeelte gebeurd door middel van vloerverwarming in combinatie met een lucht/water warmtepomp van Mitsubishi.
Dit systeem bestaat uit 1 buiten-unit op het dak en een binnen-unit met buffervat in de techniekruimte beneden.
De warmtepomp en vloerverwarming zorgen ervoor dat er een constante basistemperatuur in de vertrekken gerealiseerd kan worden.
Bij extreme koude winterdagen of sterk wisselende buitentemperaturen kan het VRF koelsysteem zo nodig ook nog bijverwarmen.
Voor de koeling van het kantoor is gekozen voor het City-multi VRF warmtepompsysteem van Mitsubishi.
Dit systeem bestaat uit 2 buiten-units op het dak en meerdere cassette-units in het systeemplafond.
Het grote voordeel van dit systeem is dat er tegelijktijdig verwarmd en gekoeld kan worden in de verschillende ruimtes. Met name als de zon op grote glasvlakken gaat schijnen kan dit een goede aanvulling op de vloerverwarming zijn om de gewenste ruimtetemperatuur te handhaven.
Productinformatie City Multi VRF-systeem
Het City Multi VRF-systeem heeft een hoog comfort en een laag energieverbruik. Het systeem is individueel regelbaar. De City Multi R2-serie kan met een 2-pijpssysteem gelijktijdig koelen en verwarmen met energie-uitwisseling. Dit gepatenteerde Mitsubishi Electric R2-systeem is op dit moment het meest energiezuinige en comfortabele verwarmings en koelsysteem.
Vloerpotten
Er is goed nagedacht over de situering van de kantoorplekken.
Door middel van vloerpotten die zijn weggewerkt in het beton (ook wel vloerdozen genoemd) is er per werkplek de beschikking over 4 contactdozen (stopcontacten) en 2 data aansluitpunten.
Sanitair
Sanitair betreft standaard sanitair van het merk Villeroy en Boch. De toiletten hebben een prachtige uitstraling gekregen door de moderne, grappige, eigentijdse afbeeldingen op een stevig en afwasbaar behang.
Controle over de verlichting
In de bedrijfshal is gebruik gemaakt van lichtlijnen en in het kantoorgedeelte voor downlighters en inleg led panelen in het systeemplafond.
De verlichting van het merk Trilux word aangestuurd via een Dali kabel naar het Trilux livelink systeem.
Met DALI kan het hele verlichtingssysteem geregeld worden. Er zijn verschillende programma’s mogelijk. De programma’s kunnen worden bediend vanaf een bedieningspaneel (tablet) en via een app.
Het licht kan eenvoudig aan een gewenste situatie worden aangepast. Er is bijvoorbeeld tijdens een presentatie minder licht nodig dan wanneer er achter de computer gewerkt moet worden.
Of ben je bijvoorbeeld alleen in het pand dan kan jouw persoonlijke programma met de door jou gewenste instellingen ingeschakeld worden. Er kan bijvoorbeeld verlichting aangaan in bepaalde vertrekken en ook hier kan de intensiteit naar jou voorkeur zijn ingesteld.
Zo zijn er verschillende lichtscenario’s mogelijk die betrekkelijk eenvoudig zijn in te stellen.
De LED verlichting word geleverd door TGH van Triest in Beilen.
PV-installatie
De pv-installatie bestaat uit 184 stuks panelen van 335 WP per stuk en 2 stuks Sunnny tripower 3 fase omvormers
De panelen worden door middel van montageconstructie met ballast gemonteerd op het platte dak.
Patchkast
In de patchkast komen alle kabels samen ten behoeve van telefoon, internet, acces points en camera's. Om een idee te geven hoeveel werk het is deze patchkast aan te sluiten: de kast bevat 196 kabels en elke kabel bestaat uit 8 draden.
Trappen monteren
In het distributiecentrum komen twee spiltrappen en een designtrap. De spiltrappen vormen in dit pand de verbinding tussen boven en benedenverdieping naar de nooduitgangen.
De bouw van het nieuwe distributiecentrum volgen?
Op deze pagina kunt u de ontwikkelingen van de bouw van het nieuwe pand van onze opdrachtgever Disnet Distributors volgen. Hieronder vindt u foto's van de bouw.
Heeft u vragen? Neem gerust contact met ons op.
Meer over de bouw van distributiecentra