Waterontharder (waterontkalker)
Een waterontharder zorgt voor kalkvrij water. Zowel voor bedrijven als gezinnen levert een waterontharder grote voordelen op.
- Heeft u veel last van kalkaanslag?
- Is er bij u sprake van hard water?
- Wilt u minder zeep (chemische middelen) gebruiken?
- Heeft u huidproblemen?
Misschien is een waterontharder dan iets voor u. Wij kunnen u adviseren.
Heeft u vragen of wilt u meer informatie?
Neem dan gerust contact met ons op!
Voordelen van het ontharden van water
Een waterontharder levert veel voordelen op, niet alleen financieel maar u heeft ook veel gebruiksgemak van zacht water.
Onderstaand enkele voordelen die de ontharder kan opleveren:
- Levensduur van uw apparatuur wordt verlengd, en apparatuur gaat zuiniger om met energie
- Besparing op chemische middelen (zoals:shampoo, zeep, wasmiddel, wasverzachter, glansmiddel en onthardingszout in de vaatwasser)
- Gunstig effect op de huid, denkt u hierbij aan vermindering van huidproblemen zoals: eczeem, psoriasis, droge huid, wintervoeten/-handen
- Tijdsbesparing (u heeft geen kalkaanslag meer in de badkamer (sanitair, wastafels, douchecabine) en keuken (aanrecht, tegels, wasbak) ook bij het ruitenwassen heeft u voordeel aan kalkvrij water.
Levensduur van uw apparatuur wordt verlengd, en apparatuur gaat zuiniger om met energie
De apparatuur die water verhit lijdt onder het opbouwen van ketelsteen (kalk). Het veroorzaakt op den duur dat de verwarmingselementen stuk gaan. Het ketelsteen houdt namelijk de warmte vast en er ontstaan haarscheuren in het metaal. Er ontstaat op deze manier onnodig verlies van stroom en warmte. Een millimeter kalkafzetting vermindert de doeltreffendheid van een warmwatertoestel al met 10 procent. Ook is het zo dat water zonder kalk sneller opwarmt. Een apparaat dat water opwarmt zal dus minder lang aanstaan.
Besparing op chemische middelen
Kalk werkt de functie van zeep, wasmiddel en wasverzachters tegen. Daarnaast ontstaan er ook nog eens nare kalkplekken die vaak moeilijk te verwijderen zijn. Er komen dan allerleid aggressieve middel aan te pas om de kalk te verwijderen. Je bespaart dus al op de hoeveelheid zeep, shampoo, wasverzachter maar ook nog eens op het feit dat je geen anti-kalk middelen hoeft te kopen.
Last van kalkaanslag?
Wij kunnen de oplossing bieden voor uw kalkprobleem. Wij leveren waterontharders en kunnen deze ook voor u monteren.
Benodigd voor de montage is een aanvoerleiding naar de waterontharder en een afvoerleiding. Verder een afvoer om het spoelwater op te lozen (na de regeneratiecyclus moet het zoutwater met daarin de kalk en het magnesius afgevoerd worden) een aansluiting op het electriciteitsnet en uiteraard heeft u ruimte nodig op de waterontharder te plaatsen.
In een gebied met hard water heb je last van kalkaanslag. Bij het verdampen van het leidingwater blijft de kalk namelijk achter en hecht zich op sanitair en in apparatuur. Hierdoor ontstaan kalkproblemen.
Het water in Drenthe heeft een hardheid van ongeveer 7.10dH (duitse hardheid) in gemeente de Wolden zelfs oplopend tot 8,40 dH. Dit is behoorlijk hard water.
Is er bij u sprake van hard water dan biedt het gebruik van een waterontharder een goede oplossing voor het kalkprobleem. Bij de waterontharders stroomt het water door een behandeltank die gevuld is met kunsthars. De calcium, magnesium, ijzer en mangaan ionen worden omgeruild voor natrium ionen. Het uitwisselen van de ionen kan niet oneindig doorgaan, de hars raakt namelijk verzadigd. Door te spoelen met natriumchloride oplossing wordt de uitwisselingscapaciteit van het harsbed hersteld. Men kan denken dat het ontbreken van Calcium en Magnesium in het drinkwater een ongunstig effect op onze gezondheid zou hebben, maar een evenwichtige voeding levert voldoende van deze mineralen, we kunnen dus stellen dat het gebruik van een waterontharder geen ongunstige gevolgen heeft voor onze gezondheid.
Opbouw van een Omega waterontharder
Op de bovenkant van de waterontharder zit een kop met een mechanisch en elektronisch deel. Daaronder zit een reservoir waar het ontkalkingsproces plaatsvindt.
Het reservoir waar het proces plaatsvindt is gevuld met grint. Dit zorgt ervoor dat het water van onderaf makkelijker binnen kan stromen. Daarboven op ligt een laag kunsthars. Deze hars is van een goede kwaliteit en is afkomstig uit Californië. In Californië zijn de milieu-eisen strenger en de kunsthars die hier vandaan afkomstig is is minder milieubelastend dan de hars uit China. De harsbolletjes zijn heel klein en hebben dus veel oppervlakte om te reinigen. Het is dus zo dat hoe kleiner de bolletjes zijn hoe beter de kwaliteit is.
Op de hars uit de waterontharder zit 30 jaar garantie. Op de rest van de waterontharder zit 15 jaar garantie. Omdat er geen kalkwater komt bij de bewegende delen van de ontharder geeft dit geen problemen en is de machine onderhoudsvrij. Er zijn bedrijven die harsreiniging aanbieden maar dit is niet nodig.
Het apparaat bevat ook een bypass. Wilt u bijvoorbeeld water sproeien in de tuin dan hoeft dit niet met onthard water. Je sluit doormiddel van de bypass de ontharder buiten en zo krijg je dus het “normale” water. Het voordeel is ook dat, mocht er iets aan de hand zijn, het apparaat eenvoudig ontkoppeld kan worden en meegenomen kan worden voor reparatie of eventuele vervanging.
Hoe werkt een waterontharder?
De waterontharder werkt als volgt. Het inkomende leidingwater (hard water) wordt door een cilinder met kunsthars bolletjes geleid. Dit deel van de waterontharder is de ionenwisselaar.
Aan de bolletjes blijft het calcium en het magnesium uit het water kleven. Zo ontstaat er zacht water.
De kunstharsbolletjes raken verzadigd, de periode waarin dit gebeurt is afhankelijk van hoe hard het water is. Het is logisch dat als er meer kalk uit het water gehaald moet worden de ionenwisselaar sneller verzadigd zal zijn.
Waarom zit er kalk in kraanwater?
Kalk komt in het water doordat het water voordat het in het waterzuiveringsbedrijf komt al en lange weg afgelegd in een rivier of in het grondwater.
Hierdoor worden er mineralen opgenomen. Ook kalk is een van de mineralen die worden opgenomen.
Waarom wordt niet al het kalk bij waterzuivering uit het water gehaald?
Omdat dit niet mag.
Rond de winning, zuivering en levering van leidingwater gelden strenge regels. Deze wettelijke eisen staan in het drinkwaterbesluit/drinkwaterwet.
Regenereren van de waterontharder
De bolletjes moeten weer schoon omdat ze anders hun werk niet meer kunnen doen. Het schoonmaken van deze bolletjes heet regeneren.
Het regeneratieproces wordt aangestuurd door de besturingseenheid. Er worden kleppen geopend en een vat met zoutkorrels wordt met water gevuld. Er wordt een deel zout opgelost en het water wordt weer opgezogen en dit water wordt door de ionenwisselaar gespoeld.
Je moet er dus voor zorgen dat er altijd een zoutvoorraad in het systeem aanwezig is. Het regenereren is allereerst bedoeld om de verzamelde kalk te verwijderen maar het heeft nog een functie. Leidingwater bevat namelijk altijd een klein beetje bacteriën. Dit is op zich niet erg maar als het water een poos stil staat kunnen de bacteriën zich vermenigvuldigen. Het zoute water zorgt er ook voor dat deze bacteriegroei bestreden wordt.
Verbruik regeneratiezout
Verbruik regeneratiezout (natriumchloride oplossing).
Het verbruik van het zout dat nodig is voor het herstel van het harsbed ligt aan hoeveel water u gebruikt. Dit is uiteraard afhankelijk van uw gezinssamenstelling en van uw gewoonten maar gemiddeld genomen komt een gezin van 2 personen op een water gebruik van 91 m3 en een gezin van 4 personen aan ca. 169 m3.
Het zout dat gebruikt wordt in de waterontharder moet zo zuiver mogelijk zijn. 99,9 NaCl. De tabletten die worden aangeraden zijn heel hard geperst en lossen daarom zonder te klonteren op. De tabletten zijn gemaakt zonder anti klontermiddel.
Ook voor het regeneratiezout kunt u bij gebr. Middelveld terecht. Wij verkopen dit in zakken van 25 kg.
Rioolaansluiting
Het spoelwater dat het kalk en magnesium meeneemt wordt afgevoerd.
Een waterontharder heeft dus altijd een rioolaansluiting nodig. Na het proces met het zoute water wordt de ionenwisselaar nog een keer nagespoeld anders zou het ontharde water zout bevatten dit water moet uiteraard afgevoerd worden. De afvoer moet met een open verbinding op de riolering worden aangesloten. Als het een gesloten aansluiting is kan er namelijk rioolgas in het drinkwater komen.
De ontharder wordt bij voorkeur aangesloten met koperen leiding, deze gaat namelijk minimaal net zo lang mee als de waterontharder. Een flexibel gevlochten slang bevat namelijk weekmakers. Deze weekmakers komen op den duur vrij en dit zorgt ervoor dat de slang hard wordt en er breuken kunnen ontstaan.
Meer over de aanleg van riolering
Onderhoud van de waterontharder
De ionenwisselaar is geen filter en raakt dus niet verstopt en hoef ook niet vervangen te worden.
Verder heeft de waterontharder geen onderhoud nodig. Het enige wat je moet doen is zorgen dat er zout in het reservoir zit. Het zout dat gebruikt wordt is geen keukenzout maar onthardingszout of generatiezout. Dit is verkrijgbaar in tabletten, kussentjes of blokken. De waterontharder kan vaak probleemloos 15 jaar of meer meegaan.
Een mens heeft toch kalk en het magnesium nodig?
In het drinkwater zoals dat bij ons wordt aangeleverd zitten organische en anorganische mineralen.
De meeste zijn echter anorganisch en deze worden niet opgenomen door ons lichaam. Door het ontkalken zal echter ook de organische kalk en magnesium uit het water gaan.
Men kan denken dat het ontbreken van Calcium en Magnesium in het drinkwater een ongunstig effect op onze gezondheid zou hebben, maar een evenwichtige voeding levert voldoende van deze mineralen, we kunnen dus stellen dat het gebruik van een waterontharder geen ongunstige gevolgen heeft voor onze gezondheid.
Waar moet de waterontharder geplaatst worden?
De waterontharder wordt na de watermeter geplaatst.
Bij voorkeur op een plaats waar u ruimte genoeg heeft om het zout, dat nodig is voor de werking, goed bij kunt vullen. Over het algemeen vinden wij samen met u altijd een ruimte voor plaatsing.
Een goedkoop alternatief! Maar laat je niet foppen!
Wij leveren en installeren waterontharders. Waterontharders zijn niet goedkoop. Nu zijn er ook magnetische waterontharders te koop deze zijn echt aanzienlijk goedkoper.
Hoe ze zeggen dat het werkt!
Je plaatst een magneetwaterontharder om je waterleiding en dit moet er dan voor zorgen dat het calcium en de magnesium in het water dan niet meer aan elkaar kunnen hechten. Maar de samenstelling van water zal niet veranderen. Er wordt verteld dat door het passeren van het drinkwater langs de magneet de kalkmineralen van eigenschap veranderen. Maar het kalk komt nog steeds in de douche en je elektrische apparaten. Wat er zou gebeuren is dat de magneet de kalkdeeltjes van een negatieve lading zou voorzien. Maar dan zou het magnetische veld heel sterk moeten zijn en de kalkdeeltjes blijven alleen negatief geladen zolang het water stroomt. Als het water weer stilstaat wordt de lading verloren en kunnen ze weer kalkaanslag veroorzaken.
En heel belangrijk: als je een waterontharder aanschaft omdat je er profijt van wilt hebben bij huidproblemen? Dan heeft een magneetwaterontharder geen zin aangezien de samenstelling van het water niet wijzigt.
Waarom kiezen mensen voor een magneetwaterontharder?
Waarom worden deze magnetische ontharders zo goed verkocht? Zoals u hierboven hebt gelezen werken ze namelijk niet.
Het antwoord hierop is Marketing! Het internet staat vol met deze goedkope(re) en dus aantrekkelijke oplossing. De magnetische ontharder wordt ook wel omschreven als: waterontharder-magneet, magnetische ontkalker, antikalk magneet, kalkmagneet, magneet-waterontharder etc.
Ook het gemak van installatie van dit systeem telt uiteraard mee. Iedereen (of in ieder geval bijna iedereen) kan wel iets op een leiding plaatsen en bevestigen.
En de prijs is aantrekkelijk. Als je oplossing zoekt voor je probleem en je kunt kiezen voor een systeem van rond de 150 euro of van ca. 2000 euro dan klinkt het eerste toch wel aantrekkelijker.
Water getest
Wij zijn bij iemand geweest die een magneetwaterontharder heeft. Deze persoon was eigenlijk best tevreden. Volgens haar was er minder kalkaanslag dan voorheen. We hebben toen een meting gedaan. De hardheid van het water is gemeten met een druppeltest. Je vult een klein maatbekertje met het water dat je wilt testen voegt hier druppel voor druppel een speciale vloeistof toe. Het aantal druppeltjes dat je dan moet toevoegen om het water groen te laten kleuren (bij de eerste druppels wordt het rood) is de hardheid van het water. In dit geval bleek dit 9 te zijn. De magneetontharder deed dus helemaal niks aan de samenstelling van het water.
Goedkopere soort waterontharders
Ook is er op de markt een goedkoper segment waterontharders. De reden dat deze ontharders minder kosten is doordat er wordt ingeleverd op de kwaliteit van de harsbolletjes.
Dit heeft tot gevolg dat deze soort waterontharder de waterhardheid niet op 0 kan krijgen zonder de PH-waarde van het water te beïnvloeden. Als de PH waarde van het water niet goed is kunnen hierdoor de koperen leidingen worden aangetast.
Een goedkopere soort waterontharder zal dus het water niet helemaal kalkvrij maken. En als je dan toch een duur apparaat aanschaft. Dan ga je toch niet voor bijna goed!
Plaatsing onder de trap
Soms is het even zoeken naar een plek om de waterontharder te plaatsen.
Bij deze opdrachtgever kon dit mooi onder de trap.
Ruimte voor apparatuur
Als u het voornemen heeft voor nieuwbouw is het wellicht in de ontwerpfase verstandig contact te zoeken met onze afdeling installatietechniek.
Waarom? Dit kunt u lezen als u op onderstaande button klikt.
Waarom bij nieuwbouw contact zoeken met onze afdeling installatietechniek?
Informatie en advies
Bij Gebr. Middelveld kunnen wij u adviseren in de aanschaf van een waterontharder, ook kunnen we deze plaatsen en als de installatie in gebruik is bent u ook voor het regeneratiezout bij ons aan het goede adres.
Neemt u gerust contact met ons op.